LENTEKRIEBELS, VOEL JE ZE AL? (OF NOG STEEDS?)

Een blog over hoe je het hele jaar door gelukskriebels kunt voelen.

Ik ben 21 en zit op mijn zwarte krakende opoefiets samen met mijn huisgenoot terug naar huis na een middag op een zonnige terrasje. We slingeren, lachend om de stapavonturen van de avond ervoor door de stad. Rozig zijn we. Warme wangen, licht in ons hoofd van de rosé. Ik zeg tegen haar: “Voel jij dat ook? Die gelukskriebel in je onderbuik.” “Jaaaaah” zegt ze met een grijns op haar gezicht.

Die kriebel voel ik ook als ik in de tuin zit. Met de warme lentezon in mijn gezicht. Mijn dochter met haar veel te grote lieveheersbeestjes zonnebril tegenover me zit in een veel te grote ligstoel.

Of ik voel hem als ik naar een coachafspraak fiets. Nieuwsgierig naar het gesprek dat komen gaat.

Ik voel ze best vaak. Meestal over de doodnormale dingen van het leven.

Dit is niet altijd zo geweest. Dat ik de gelukskriebels met enige regelmaat door mijn lijf voelde. Er waren dagen of weken die aan me voorbij gingen. Weken die wel oké waren. Of helemaal niet oké. Want mijn werk was stom. Ik had ruzie met een vriendin. Of ik zat in een fase waarin ik de hele tijd aan mezelf twijfelde en maar bleef piekeren in bed waardoor ik slecht sliep.

Weet jij waar je die kriebel van krijgt in je onderbuik? Ben jij je er bewust van? En zoek je die momenten dan ook op?

Ik had geen idee! Totdat mijn coach me aanraadde om het bij te houden. Elke dag aan het einde van de dag opschrijven van welke dingen ik blij werd. Wat waren de kleine en de grote geluksmomentjes van die dag.

Na een tijdje zag ik een rode draad. Zag ik dezelfde dingen terugkomen op de dagen dat ik werkte. Op de dagen dat ik thuis was. Het heeft mij in mijn werk enorm geholpen om het werk te vinden waar ik energie van krijg.

En weet je, ik doe dit eigenlijk nog steeds elke dag. Maar dan in de vorm van een dankbaarheidsoefening. Elke avond lig ik in bed onder de warme dekens en denk ik na over alle dingen waar ik dankbaar voor ben die dag.

Volgens Mike McCullough blijken dankbare mensen – mensen die hoog scoren op de door McCullough ontwikkelde dankbaarheidsschaal –gemiddeld gezien heel gelukkig te zijn.

DUS WAT KUN JIJ DOEN OM DIE KRIEBELS VAST TE HOUDEN?

  1. Houd bij waar je blij van wordt.
  2. Vind manieren om meer te doen van dat lijstje.
  3. Neem elke avond in bed vijf minuten om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent.

Fijne lente!

En heel veel kriebels toegewenst!

Liefs,

Jitske

>