Dit is waarom jij niet voor jezelf durft te staan

Omdat je niet zo heel precies weet waar je voor staat.
Omdat je wel voelt dat je het ergens niet mee eens bent of dat iets niet oké is.
Maar je kan je vinger er niet op leggen waarom precies.

Omdat je bang bent dat ze het er niet mee eens zijn. Dat je zeurt. Of dat jouw mening er niet toe doet.

Herkenbaar?

Dit hoeft niet zo te zijn.

Gelukkig hoeft dit niet zo te blijven. Er is een hele praktische en leuke manier om veel steviger in je schoenen te gaan staan. Zodat je heel dicht bij jezelf blijft. Oftewel dat je goed aanvoelt wat je wilt en hier naar handelt.

En natuurlijk ga ik je in deze blog vertellen hoe. 

Maar eerst even dit.

BURN-OUT EN 25 JAAR, WAT EEN LOSER VOND IK MEZELF

Tijdens mijn eerste baan raakte ik burn-out. Ik was 25 jaar. Geen idee hoe ik mijn grenzen moest aangeven. Tegen welke verzoeken ik nee kon zeggen. Hoe ik om moest gaan met de werkdruk die een evenementenbureau en een baas wiens geheugen een zeef was.

Ik voelde me een mislukkeling. Ik huilde bij de supermarkt omdat ik niet kon kiezen tussen pasta of aardappelen. Ik had geen idee waar ik nou eigenlijk goed in was. Ik twijfelde aan alles. Wilde ik terug de evenementenwereld in of toch wat anders? Wilde ik meer dan fulltime blijven werken? Of meer tijd voor mezelf en de reizen die ik wilde maken.

Daar in de zomer van 2008 in mijn kleine paarse slaapkamer op de Kanaalstraat in Utrecht begon mijn zoektocht naar wie ik ben, wat ik belangrijk vind, wat ik echt wil en op welke manier wil ik bijdragen aan een mooiere wereld. Het bracht me langs coaches, psychologen, seminar, workshops, trainingen en ga zo maar door.

ZO ONTDEKTE IK WIE IK BEN EN WAT IK BELANGRIJK VIND

Ik ontdekte dat er een paar waarden heel belangrijk voor mij zijn. En dat wanneer ik die niet naleefde ik me slechter ging voelen. Ik in de knel kwam op mijn werk. Ruzie kreeg met mijn vriend. Me schuldig voelde naar mijn kinderen. Ik kwam erachter dat wanneer deze waarden niet vertegenwoordigd waren in mijn werk ik weinig energie kreeg van wat ik deed. Of wanneer ze niet terugkwamen in mijn vriendschappen, de afspraken meer voelde als een verplichting dan dat ik thuis kwam vol van energie omdat het zo fijn was.

BETERE KEUZES, MEER BALANS EN VEEL MEER LOL!

Nu ik kristalhelder heb wat mijn waarden zijn, maak ik betere keuzes over wat ik wel en niet doe in mijn werk. Snap ik veel beter wanneer ik in een discussie beland met mijn vriend hoe dat komt en kan ik het sneller oplossen. Ik voel me vrijer, gelukkiger en meer in balans dan ooit. Ook op de momenten dat het even niet zo goed gaat.

EN DAT LIEVE MOOIE DAME, GUN IK JOU OOK.

En dit is het tricky stuk

We weten namelijk allemaal wel ongeveer wat ons drijft en wat onze waarden zijn. Alleen…

Als je ze niet kristal helder benoemd en opschrijft ben je je er toch niet echt bewust van. Als je het ziet staan in geschreven letters dan denk je: ‘oh ja dit heb ik nodig om in mijn werk of als ik thuis met mijn gezin ben om me lekker te voelen’.

En grote kans dat je er ook niet bewust mee bezig bent hoe je die waarden in je dag kunt verweven.

DUS WAT KUN JIJ DOEN?

  • Weet wat je kernwaarden zijn. 
  • Kijk naar de gebieden in je leven waar het niet zo lekker loopt en onderzoek of jouw kernwaarden daar in de knel zitten.
  • Schrijf dat op. Bijvoorbeeld: groei is een belangrijke waarde voor je en je ziet dat je in je relatie al een tijdje stil staat.
  • Bedenk wat je kunt doen om die kernwaarden een grotere plek te geven in je dag. Bijvoorbeeld: we gaan samen om salsadans les.
  • En have fun! Want als het voelt als moeten, doe het dan sowieso niet. We moeten al zoveel van onszelf.

IK WIL MEER WETEN!!!

Haha ja ik snap het als je hier enthousiast van wordt. Dat word ik ook elke keer weer als ik ermee bezig ben. Nou ja eigenlijk gewoon de hele tijd ook als ik buiten aan mijn vers gebbqd visje zit te pulken.

Boek jouw gratis Focus call. Ik vertel je alles wat je wilt weten.

Liefs, Jitske

>