Wie zit er in jouw kofferbak

Wie zit er in jouw kofferbak?

Je bent compleet als mens. Je hebt alle eigenschappen in je. Alleen zet je ze niet allemaal in. Je hebt bepaalde eigenschappen van jezelf vaak ingezet en sommige ‘verbannen’.  Toen je kind was, heb je namelijk jezelf aangeleerd welk gedrag ‘wel’ en ‘niet’ werkt.

  • Als we onopvallend zijn worden we niet gepest op school.
  • Als ik bijdehand doe lachen de kinderen om mij.
  • Als ik geen weerwoord geef vinden mijn ouders me lief.

Het heeft je gebracht waar je nu bent

Dus veroordeel jezelf niet. Het zijn beschermingsmechanismes die je jezelf aanleert om te kunnen ‘overleven’. Klinkt heftig, is het zeker niet altijd en soms wel.

Ik geef als voorbeeld altijd de bus. Een bus zit vol met passagiers. Je hebt een buschauffeur en het liefst stop je sommige passagiers ver weg in de kofferbak, zodat je er geen last van hebt. 😉 Zo zet je bepaalde delen van jezelf altijd achter het stuur van de bus. Dit deel bepaalt de richting. Is leidend. En sommige zitten opgesloten in de achterbak. Die wil je helemaal niet horen. Veroordeel je.

Dit scenario is helemaal oké. Hoewel je merkt dat het verlegen deel dat je altijd achter het stuur zet niet altijd werkt voor je, hoef je er echt niet vanaf. Het heeft je namelijk ook heel ver gebracht. Maar af en toe merk je dat je liever een ander deel van jezelf meer op de voorgrond wilt zetten. En dan kan het prettig zijn om af en toe dat deel van jou uit de achterbak vrij te laten en achter het stuur te zetten.

De Projectmanager vs de Flierefluiter

Mijn dominante deel is ‘de Projectmanager’ ik houd van regelen, doen, deadlines halen en doelen stellen. Heel handig. Heeft me veel opgeleverd. Ik heb alleen lange tijd ‘de Flierefluiter’ in de achterbak opgesloten, veroordeeld. Het deel in mij dat lekker kan aan-lummelen, niks kan doen, geen plannen maken. Jammer want het is soms zo lekker om de boel de boel te kunnen laten. Wel te zien waar de dag of week je naartoe brengt.
Sinds ik me hier bewust van ben, kan ik veel meer spelen met welk deel ik van mezelf achter het stuur zet en wie er even een paar rijen verder in de bus mag gaan zitten.

Dus mijn vraag aan jou:

Wie zit er in jouw achterbak? En wie op de driverseat?

Wat van jezelf zou je graag meer willen inzetten?

Ik ben heel benieuwd en hoor het graag! Wie weet kan ik er binnenkort een blog overschrijven.

Liefs,

Jitske Lochtenberg

ps. Volg je me al op Facebook? Voor elke dag tips, inspiratie en andere leuke berichten. Volg van Droom naar Daad op Facebook.