Wie van jouw ikken krijgt de meeste aandacht?

Wie van jouw ikken krijgt de meeste aandacht?

Welke rollen heb jij allemaal in je leven? Je bent werkneemster of onderneemster. Je bent misschien partner van of moeder van. Je bent dochter, vriendin, sportster, vrijwilligster en weet ik het wat nog meer.

We vergeten vaak 1 belangrijke ik. De belangrijkste. Namelijk de ik waar het mee begint. In mijn geval Jitske. Gewoon Jitske. Niet de Jitske die vrouwen coacht. Of de Jitske die moeder is van twee prachtige meiden.

Ik ben namelijk meer dan coach, moeder, vriendin, dochter en ga zo maar door. En ik weet niet hoe dat voor jou is, maar ik vergat die ik nog al eens. Want ik vond het makkelijker om mijn kinderen, partner, klanten en collega’s voorrang te geven op mijn eigen behoeftes of de tijd die ik had ingepland voor mezelf. En dat ging dan knagen. Want ik verloof mezelf een beetje. In het zorgen voor, het werken voor en ga zo maar door.

Herkenbaar?

Daarom deel ik graag deze 5 tips met je die mij hebben geholpen om mezelf de Jitske-ik meer aandacht te geven. En weet je wat ik merkte? Dat als ik mezelf genoeg aandacht geef, ik een leukere moeder, partner en betere coach ben. Best fijn.

 Vijf tips om jezelf meer aandacht te geven

1.     Als je voor een keuze staat, probeer dan altijd even stil te staan of deze keuze ook goed is voor jou.

Zeg je ‘ja’ tegen de ander maar eigenlijk ‘nee’ tegen jezelf? Kijk dan eens wat er gebeurt als je in plaats daarvan ’nee’ zegt tegen je kinderen of tegen je partner. En daarmee even tijd voor jezelf creëert. En soms hè, soms kies je bewust voor de ander en zet je je eigen behoefte even aan de kant. Eventjes maar…

2.     Maak eens een lijstje van alle rollen die jij hebt.

Zet ze op volgorde van welke IK je het meeste bent en welke het minste. Waar sta jij zelf? En wat kun je vandaag doen waarmee je jezelf even bovenaan zet?

3.     Welke ik mag er wat minder aandacht?

Je werk-ik. De ik-regel-het-wel-even-op-school-ik. Of de ik die altijd klaar staat voor andere maar niet voor haarzelf?

4.     Plan een date night met jezelf in.

Ja je hoort het goed.  Er staat die avond maar één ding centraal en dat ben jijzelf. Lees een goed boek. Ga uitgebreid in bad. Spreek af met een vriendin op het terras. En daar dan weer een tip bij. Als je een avond voor jezelf alleen plant, zeg dan ook tegen anderen dat je al een afspraak hebt (namelijk met jezelf) als ze een beroep op je doen.

5.     En kom je er zelf niet helemaal uit?

Wat ik me goed kan voorstellen want a) maak er maar eens tijd voor en b) hoe doe je er dan wat aan? Schaam je niet. Je bent niet de enige. Praat er eens over met een vriendin. Geloof me, ze herkent zich er vast en zeker in.

Vind je dat ook lastig maar wil je wel meer inzicht in hoe jij omgaat met alle rollen die je hebt? Stuur me dan een berichtje en dan plannen we een keer een Skypegesprek in waarin ik je help dit helder te krijgen voor jezelf. Elke maand heb ik een paar plekken vrij voor dit soort gratis Skype inzichtgesprekken.

Succes!

Liefs,

Jitske