Hoe gaat het met je? Wat een k** vraag!

Hoe gaat het? Wat een k** vraag eigenlijk

Of nog erger: “Alles goed?”

Want wat antwoord je daarop?

Is er wel eens een moment dat alles goed is?

"Hoe gaat het" is in essentie een prachtige vraag. Want je bent nieuwsgierig naar de ander. Je wilt weten hoe het gaat. Wat die persoon bezig houdt.

En wat antwoorden we 9 van de 10 keer. Of misschien wel 10 van de 10 keer.

"GOED."

Nou ja! Wat een k** antwoord. (excuses voor het taalgebruik)

Of een antwoord uit gewoonte.

Want de vraag "Hoe gaat het?" stellen we vaak op momenten dat er helemaal geen ruimte is om daar echt antwoord op te geven. Of op momenten dat we ons niet veilig genoeg voelen om het echte antwoord te geven.

Echt antwoord geven

Het is een vraag waar ik de laatste tijd veel over nadenk. Het hoort erbij om die vraag te stellen. Dat snap ik. Ik merk alleen bij mijzelf dat ik het wel steeds lastiger vind om er een echt antwoord op te geven. Of de vraag te stellen op momenten dat ik weet dat ik eigenlijk geen tijd maak om het echte antwoord te horen.
Echt antwoord geven op die vraag voelt vaak ongepast. Ongewenst misschien ook wel. Of het voelt alsof ik niet wil zeuren. Of mijn verhaal weer wil doen.
Maar 'goed' antwoorden als er eigenlijk best wel dingen spelen voelt ook niet goed.

Het is een vraag, als die mij gevraagd wordt, ik me afvraag, waar begin ik. Welk antwoord geef ik. Want het gaat namelijk meestal altijd best wel goed met me. Ik bedoel het is wat er is. En hoe ik me voel is hoe ik me voel. Daar zit misschien verschil in een minder prettig en super fijn gevoel. Verdrietig of heel vrolijk. Gefrustreerd ook wel eens. Of blij. Soms zelfs een beetje bang. Of enthousiast ergens over. Ik voel me ook wel eens moe. Of vol met adrenaline. Maar het gevoel is niet goed of slecht. Het gevoel is.

"Wat houd je bezig?"

Dus wat nou als we elkaar vragen: "Wat houdt je bezig?" Dan is er veel meer ruimte voor een gesprek. Voor verbinding.

Daar maken we misschien niet altijd tijd voor. Dat snap ik ook wel. Als je op straat iemand tegenkomt op weg naar een belangrijke afspraak, ga je geen gesprekken voeren over wat iemand bezig houdt. Dan vragen we gewoon lekker: "Hoe gaat het?" En antwoord de ander gewoon: ‘Goed’. Of op je werk 's ochtends iedereen vragen: "Wat houdt je bezig".

Aandacht en verbinding

Maar als je er wel ruimte voor hebt. Hoe mooi is het dan om echt aan iemand te vragen hoe het gaat. Wat die persoon bezig houdt. Want aandacht. En echt luisteren naar de ander. Niet om een slim antwoord terug te geven maar om die ander haar verhaal te laten doen. Dat is toch mooi. Dan ontstaat er toch een echt gesprek. Verbinding.

Dat is waar het wat mij betreft om gaat in het leven. Aandacht. Verbinding. Luisteren naar de ander en naar jezelf.

Dus lieve lezers, wat houdt jou bezig? Ik ben echt heel erg nieuwsgierig? Wil je het met me delen? Hieronder. Of direct aan mij jitske@vandroomnaardaad.nl.

Liefs,

Jitske Lochtenberg