3 SUGGESTIES VOOR MEER STILTE IN JE LEVEN

“Your human personal intuition always whispers, it never shouts.” – Steven Spielberg

Heb je wel eens van die dagen dat je alleen maar jezelf aan het voorbij rennen bent? Of dat je hoofd na een drukke dag maar blijft malen en doorgaan terwijl je zo’n behoefte hebt aan slapen? Misschien is er wel een belangrijke beslissing die je moet maken maar vind je er de rust niet voor om er eens goed over na te denken. Ik ontdek steeds meer de kracht van stilte wanneer ik van hot naar her ren. Of met een veel te vol hoofd ga slapen. En zeker wanneer ik een beslissing niet met alleen maar mijn ratio kan nemen. Dan zoek ik de stilte op.

WAT IS DAT EIGENLIJK STILTE?

Ik zie de vraag staan. En terwijl ik dacht dat ik wist wat ik ging schrijven, weet ik het toch niet. Want wat is dat eigenlijk, stilte. Het eerste antwoord dat ik me op komt is ‘geen geluid’. En vervolgens denk ik aan de stilte die ik me van vroeger kan herinneren als we ergens in Zuid Frankrijk op een kasteelcamping stonden en het nacht was. Dat was natuurlijk niet echt stil. Want je hoorde de krekels. En het geritsel van de dieren in de bosjes. Of het gesnurk van je buurman.

Zo schrijvend denk ik vervolgens aan mediteren. Ik doe vaak begeleide meditaties. Dus ook dat is niet echt stil. Al voelt dat wel zo.

Dus wat is dat eigenlijk, stilte?

Voor mij is het, het observeren van mijn gedachten. Kunnen horen wat dat stemmetje van binnen naar mij fluistert*. Mijn intuïtie. Die de antwoorden heeft. Die mij precies vertelt wat ik nodig heb. Het stemmetje dat je niet moet verwarren met het stemmetje dat je afkeurt. Dat zegt dat je het niet goed doet. Of waar je van alles van moet. Want dat stemmetje is eerder aan het tetteren. Of aan het schreeuwen. Nee, ik bedoel dat stemmetje dat ik niet hoor als ik de hele dag aan het haasten ben. Van gesprek naar gesprek ga. Thuis met de kindjes ben en van alles te gelijk aan het doen ben.

Stilte is voor mij ook een wandeling buiten. In mijn eentje. Om te horen en voelen wat er in mij gebeurt. Wanneer ik de buitenlucht inadem. En me kan verwonderen over de dingen die ik zie in het bos.

Even op de bank zitten. Of in bed wakker liggen voordat ik ga slapen. Gewoon in stilte. Een paar minuutjes.

Er zijn, denk ik, vele verschillende vormen van stilte. Voor iedereen anders. Met één gemene deler: geen afleiding van buiten af. Alleen jijzelf en dat wat er in je gebeurt.

Wat is dat voor jou? Stilte? Wil je het in de comments met me delen?

Waarom zou je dat willen? Wat levert het me op?

Dat is voor mij crystal clear. En misschien voor iedereen anders. Alhoewel ik denk dat vele dit herkennen.

Het levert me namelijk antwoorden op. Ik kan de stem die naar mij fluistert horen.

En rust.

En zelfvertrouwen.

En geluk.

Balans ook.

Best een aardige opbrengst toch?

Als ik maar bezig blijf met wat er buiten me gebeurt, vind ik het zo moeilijk om echt te voelen en weten wat ik wil. Dan raak ik van mezelf verwijderd. Al die indrukken van buiten nemen beslag van mij. Dit klinkt heftig en meestal is dat het niet. Dit is hoe het werkt. Omdat ik weet dat het voor mij zo werkt, weet ik ook wat ik kan doen.

Als ik namelijk de stilte opzoek door meditatie, wandelen, naar de sauna gaan, tijd alleen doorbrengen, hoor ik alle dingen die ik tegen mezelf zeg. Ik kan bewust kiezen om andere dingen tegen mezelf te zeggen. Want ik zeg niet altijd heel aardige dingen tegen mezelf.

Ik hoorde laatst ergens dat het grootste deel van dat wat je tegen jezelf zegt negatief is. En vaak hebben we het niet eens door. Terwijl je de gedachtes wel hebt. Erg toch?

We praten de hele dag lelijk tegen onszelf. Vind je het gek dat we onzeker zijn, het gevoel hebben het niet goed genoeg te doen, zoeken naar balans en rust. Alleen zit de grootste kwaaddoener in je eigen hoofd.

En die krijg je er alleen uit door er naar te luisteren. Door dat stemmetje te horen. Het niet te veroordelen. Het aanhoren en besluiten dat je het niet gelooft. Net zoals het stemmetje in je dat het wel weet. Dat heel goed voelt wat wel en niet werkt voor jou. Dat weet wat je kunt doen. Je kunt er voor kiezen die wel te geloven.

Maar ben jij wel een stil? En zo ja hoe doe je dat dan? Ik hoor het heel graag. Zo kunnen we elkaar inspireren.

Of zoek je eigenlijk nooit de stilte op. Omdat je er geen tijd voor hebt? Omdat je het ongemakkelijk vindt? Omdat mediteren niets voor jou is? Omdat je niet graag alleen bent?

Heb je er wel behoefte aan, aan meer zeker weten. Aan meer balans. Of meer rust? Probeer dan eens deze suggesties uit.

3 IDEEËN OM MEER DE STILTE OP TE ZOEKEN

1. 5 MINUTEN VOOR HET SLAPEN GAAN

Dat moet lukken toch? 5 minuten voor het slapen gaan. Gewoon je ademhaling volgen. Hoe je inademt en hoe je uit ademt. Het kan enorm helpen om je ademhaling te tellen. Adem in, 1. Adem uit 2. Adem in 3. Adem uit 4.

2. PLAK 30 MINUTEN AAN EEN AFSPRAAK

En ga naar buiten. Loop een rondje. Terwijl ik dit schrijf zit ik in een restaurant vlak bij Amelisweerd in Bunnik. Prachtige omgeving. Na mijn afspraak, ga ik gewoon nog even 30 minuten wandelen. Telefoon uit. Ik laat de gedachten komen en laat ze ook weer los. Er komen altijd briljante ideeën of of gedachten naar boven. (#ik verwonder mij over die zin. “Naar boven” waar vandaan dan? Vanuit mijn onderbuik. Grappig dat je dus ook zegt “komen ideeën naar boven.#)

3. GA IETS MET JE HANDEN DOEN

Tekenen, schilderen, tuinieren of iets anders creatiefs. Concentreer je op dat wat je met je handen doet. Geen radio of tv aan op de achtergrond. Eventueel een muziekje zonder gezang.

Ik hoop dat deze ideeën voor je werken. Probeer ze eens uit. En als ik dan nog een suggestie mag doen: probeer het niet maar één keer. Om vervolgens te concluderen dat het niets voor jou is. Als je je ademhaling ’s avonds gaat volgen en tellen. Doe dit dan een week lang elke avond of ochtend. Ga je wandelen, doe dit dan de komende maand elke week een keer. De stilte opzoeken werkt namelijk cumulatief. Na een keer maakt het misschien nog weinig verschil maar na meerdere keren ga je het resultaat merken. Het is net zoals naar de sportschool gaan. Eén keer aan de gewichten hangen levert nog geen resultaat op. Een maand lang 2x per week gaan en je ziet het verschil.

Ben je al een doorgewinterde stiltezoeker? Wil je dan met ons delen wat voor jou stilte is? En wat jij doet om die op te zoeken?

Ik wens je een super mooie en met stilte verwoven week toe.

Liefs,

Jitske 

*Ps: “Your human personal intuition always whispers, it never shouts.” Een prachtige quote van Steven Spielberg. Kijk deze korte video. Echt een aanrader.

>